House of the Infinite di Alberto Campo Baeza

(Read english text)

 

La House of the Infinite è l’ultimo progetto realizzato dall’architetto Alberto Campo Baeza a Cadice, Spagna, come un piano infinito di fronte a un mare infinito, la casa più estrema mai costruita da Campo Baeza. Al limite delle acque dell’Oceano Atlantico, dove il mare unisce il nuovo e il vecchio continente, scaturisce una piattaforma di pietra, dove tutte le navi provenienti dal Mediterraneo passavano e ancora passano per proseguire verso l’Atlantico.

 

La casa è realizzata come se fosse un molo di fronte al mare; un podio coronato da un piano orizzontale al livello superiore. Su questo piano straordinariamente orizzontale, nudo e spoglio, ci si trova di fronte il lontano orizzonte tracciato dal mare, dove il sole tramonta. Un piano orizzontale in pietra, travertino romano, come fosse sabbia, circondato su tre lati da pareti che proteggono dai forti venti.

 

Per materializzare questo piano orizzontale, che costituisce il salone principale della casa, è stata realizzata una grande scatola di 20 metri in facciata per 36 di profondità, scavando due piani nella roccia per realizzare l’intero spazio abitativo.
Una sorta di acropoli in pietra
, realizzata a poca distanza dalle rovine romane e in onore dei luoghi dove gli antichi costruivano i loro templi.

 

Per dare ancora più forza alla piattaforma, il terreno è stato incorporato fino alla parete dell’ingresso, anch’essa in travertino romano, che separa la casa dalla strada. Una volta superata la parete dell’ingresso, l’atrio della casa si configura come una sorta di “trincea” in forma di scalinata scavata nella superficie superiore della piattaforma.
Un poeta greco ha detto che questo è il vero temenos, il luogo dove secondo la mitologia, gli esseri umani e gli dei si incontrano.

 

Una casa realizzata per essere in grado non solo di fermare il tempo, ma di rimanere nelle menti e nei cuori dell’umanità. La casa dell’infinito.


a cura di Federica Maietti
(testo originale di Alberto Campo Baeza
)


SCHEDA PROGETTO
House of the Infinite


Localizzazione
Cadice, Spain


Progettista
Alberto Campo Baeza


Collaboratori
Alejandro Cervilla García, Ignacio Aguirre López, Gaja Bieniasz, Agustín Gor, Sara Oneto


Superficie
900.0 sqm


Realizzazione
2014


Fotografie
Javier Callejas Sevilla


Per ulteriori informazioni
www.campobaeza.com

 

Nell’immagine di apertura, Alberto Campo Baeza, House of the Infinite, Cadice, Spagna. Foto © Javier Callejas Sevilla

 

— english text

On a marvellous place like a piece of earthly paradise, at Cádiz, we have built an infinite plane facing the infinite sea, the most radical house we have ever made. At the very edge of the waters of the Atlantic Ocean, where the sea unites the new and the old continent, emerges a stone platform. At the place where all the ships from the Mediterranean used to pass and still pass by as they head off into the Atlantic.

 

There we have erected a house as if it were a jetty facing out to sea. A house that is a podium crowned by an upper horizontal plane. On this resoundingly horizontal plane, bare and denuded, we face out to the distant horizon traced by the sea where the sun goes down. A horizontal plane on high built in stone, Roman travertine, as if it were sand, an infinite plane facing the infinite sea. Nothing more and nothing less.

 

To materialize this elevated horizontal plane, which is the main living room of the house, we built a large box with 20 meters of frontage and 36 meters deep. And under those first 12 meters we excavated two floors in the solid rock to develop the whole living space.

The Romans were there a handful of centuries ago. Bolonia, the ruins of the Roman fishing factories where they produced garum and built temples to their gods, is just a stone’s throw away. In their honor we have built our house, like an acropolis in stone, in roman travertine.

 

To give even greater force to the platform we incorporated all the terrain as far back as the entrance wall separating us from the street, also done in Roman travertine. Once inside the wall, the entrance to the house will be via a “trench” in the form of stairs dug into the upper surface of the platform.

A Greek poet said that this is a true temenos, a meeting-place, where according to mythology, humans and gods come together.

On the denuded stone platform, three walls surround us and protect us from the prevailing strong winds. Sometimes it is as if someone had opened the bag containing the winds of Aeolus. The same winds that drove on the vessel in which Ulysses made his journey home.

 

There is a lovely etching by Rembrandt from 1655, “Christ Presented before the People”, that has always fascinated me. In it, Rembrandt sketches a straight horizontal line. Perfectly straight and perfectly horizontal. It is the border of the powerful dais, the podium upon which the scene takes place. There, as Mies did so often, he has made the plane into a line. I am certain that Rembrandt and Mies would like our podium house, all podium, only podium. As would Adalberto Libera, who did the same thing when he built his Malaparte House in Capri. And we like it too. And when we look at our house from the beach, we will be reminded of all of them.

 

We wanted this house to be capable not only of making time stand still, but to remain in the minds and hearts of humankind. The house of the infinite.

 

From the architect

 

 

PROJECT DATA
House of the Infinite


Location
Cádiz, Spain


Architects
Alberto Campo Baeza


Collaborators
Alejandro Cervilla García, Ignacio Aguirre López, Gaja Bieniasz, Agustín Gor, Sara Oneto


Area
900.0 sqm


Year
2014


Photographs
Javier Callejas Sevilla


For further information
www.campobaeza.com

Scritto da

The author didnt add any Information to his profile yet



Lascia una risposta

L'indirizzo email non verrà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

News dal Network Tecnico